! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik möter storband Lira Gillar

Ale Möller & Bohuslän Big Band

Pegasus

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 25 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Få svenska folkmusiker har samarbetat med så många olika artister från ett otal länder och genrer som Ale Möller. Även Bohuslän Big Band har en mängd olika projekt bakom sig, med musik av bland andra Frank Zappa och Cole Porter, och har spelat med stjärnor som Avishai Cohen och Steve Swallow. Här möts nu dessa mångsidiga samarbetsspecialister. Möllers musik har arrangerats för honom själv och storbandet, förstärkt med slagverkaren Rafael Sida och Mats Öberg på keyboard och munspel.
Pegasus inleds med den femton minuter långa titelsviten som innehåller såväl en bluesig del som en tungt svängande polska där hela bandet och i synnerhet trummisen Göran Kroon släpper loss ordentligt. Möllers blåsinstrument clarino, som i klangen närmast påminner om en armenisk duduk, har fått ge namn åt en låt. Höstjägaren är den mest återhållsamma låten på skivan, och präglas av Ale Möllers tango-aktiga dragspelssolo. Den följs av den ösiga Poste restante: kaval, där Möller förstås spelar just kavalflöjt men även plockar fram en mungiga.
Arrangemangen är skrivna av Hans Ek, Christer Olofsson och Ale Möller, och är genomgående mycket välgjorda och omväxlande. De ger solistutrymme till de flesta av bandets medlemmar, och förstås också åt Möller själv på diverse instrument i de flesta låtar.

Annonser