Skivrecension

Pawky
Hoppig och fridfull jazz Lira Gillar

Pawky

Pawky

Skivbolag: Havtorn Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Oj … Nämen … Underbart! Ja, det kan bli många olika utrop när man lyssnar på Pawkys självbetitlade debutalbum. Denna kvintett, baserad i Malmö, spelar en humoristisk och allvarsam jazz. Det är genomkomponerat och ibland väldigt fritt. Och det svänger, både i de raka som de skeva partierna. 

Musiken innehåller takt- och tempoväxlingar; passager som befinner sig i det terrassdynamiska spektrat; naiva melodier och komp som byts och bryts till komplicerade diton. Allt med en allvarsam humor. Som lyssnare hajar man till, eller faller in i en kontemplativ bubbla. Musikalisk glädje och tankfullhet.  

Pianisten Alice Hernqvist och kontrabasisten Aaron Mandelmann har skrivit musiken och är konstnärliga ledare i gruppen. De visar med denna skiva att lekfullhet och allvar kan – och bör – samsas. Förutom Hernqvist och Mandelmann består Pawky av de träffsäkra och fria blåsarna Hannes Bennich och Isak Ingvarsson på saxofoner och klarinett, samt trummisen Emma Lönnestål som både lugnar, invecklar och driver på. 

Till sist: Ja, jag gillar denna skiva. Den kommer att snurra på skivspelaren många gånger framöver. Och. Om inte låten bob (ja, med en gemen i början) är en blinkning till Bob Hund så får jag väl äta upp den sedvanliga hatten.


Fler recensioner

Annonser