! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern jazz Lira Gillar

Charles Lloyd New Quartet

Passin’ thru

Skivbolag: Blue Note
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 23 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I modern jazz sedan slutet av femtiotalet finns det en hel del jazz där gränsen mellan komposition och improvisation upphävs, det vill säga det finns en låt med en struktur, som musikerna sedan förhåller sig relativt fritt till. En musik som kräver stor lyhördhet från musikerna. Ibland kan det uppstå bland musiker som inte spelat så mycket ihop, men oftare sker det i grupper som känner varandra väl. Saxofonisten Charles Lloyd har format många olika grupper under sin karriär och spelat med många av jazzens giganter, såsom Ornette Coleman, Eric Dolphy och John Coltrane och formade under 1960-talet en kvartett med Keith Jarrett som pianist.
Att han behärskar jazz med stor del improvisation är välkänt, vilket han också visar med eftertryck på Passin’ thru. Hans New Quartet med Jason Moran vid pianot, Reuben Rogers på kontrabas och trummisen Eric Harland firar tio år tillsammans med detta livealbum.
Jazz blir inte mycket bättre än så här. De spelar sju låtar, alla komponerade av ledaren för bandet. Här växlas mellan skönt melodiösa passager till fria konvulsioner där en viss grad av kaos gärna får råda, utan att gruppen förlorar centrum i musiken. Dynamiskt spel där känslan ständigt står i centrum. Musiken på skivan är inte bara tonerna, harmonierna och rytmerna, den förmedlar något väsentligt om vad det innebär att vara människa.

Annonser