! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Phronesis

Parallax

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter lite över ett decennium tillsammans har brittiske pianisten Ivo Neame, danske kontrabasisten Jasper Høiby och svenske trummisen Anton Eger en närmast telepatisk kvalitet i sitt samspel. Det är inte många jazztrios som alstrat lika många lovord och skapat lika mycket förväntningar i jazzvärlden sedan saliga Esbjörn Svensson Trio.
Londontrion uppfyller förväntningarna med råge på färska skivan Parallax, som följer på det två år gamla livealbumet Life to everything. Nya plattan är studioinspelad under en och samma dag i Abbey Road men lyckas bibehålla liveenergin från föregångaren. Neames fingrar finner nya men igenkännbara vägar runt tangenterna medan Jasper Høiby studsar omkring på strängarna med en exakthet som får en att häpna. Eger är hela tiden med i svängarna, där på sin trumpall. En pall som en nästan tänker sig har upphört att existera i denna närmast tyngdlösa musik.
Ibland går det fort, fort, som i den hisnande Ayu. Ibland är det eftertänksamt, som i A silver moon. Ett välgörande dovt mörker lurar runt knuten, och de marockanska kryddorna i avslutande Rabat skänker en ny vinkel till Phronesis skapande.
Det är inte alltid som genomduktiga musiker är en garanti för att musiken ska lyfta och föra oss till en annan plats. Genom att balansera komplexitet med lätthet lyckas Phronesis bättre än de flesta

Annonser