! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkduo

Vicki Swan & Jonny Dyer

Paper of pins

Skivbolag: WetFootMusic
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 16 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Duon Vicki Swan (nyckelharpa, säckpipor, flöjter) och Jonny Dyer (gitarr, bouzouki, dragspel, kohorn) fortsätter att imponera. På nya skivan, Paper of pins, har Dyer bidragit med flera nya melodier till traditionella texter. De musikaliska tolkningarna är respektfulla, ofta snärtigt rytmiska, och Dyer framför sångerna på ett avslappnat, otvunget och övertygande sätt.
För mig är öppningsspåren – The Golden glove samt Blantyre explosion, en lågmäld dramatisk dokumentation av en gruvexplosion 1877 – de bästa av dessa sånger; den senare har dessutom ett ljuvligt instrumentalt mellanspel och Dyer bidrar med underbart bouzoukispel. Vicki Swan sjunger bara andrastämmor på den här skivan, men duons stämsång är för mig en annan av skivans höjdpunkter.
Swans och Dyers instrumentala låtar har alltid varit mina favoriter på deras skivor och Paper of pins har flera starka melodier. Vicki Swan har bidragit med två trampvänliga gång- eller processionslåtar för sin nyckelharpa, av vilka The Halsway parade gör störst intryck, fylld som den är av vackert svenskt vemod. Och det gäller också Dyers romantiska, barockinspirerade Canon.
Den svenska inspirationen fortsätter på låtsetet Hornlåt om mobil saknas/Bröllopsgåvan/Piggelunkschottisen, där Dyer inleder på kohorn och Swan tar över på säckpipa med en polska och en schottis. Och skivan avslutas med en festlik bröllopssvit bestående av flera egna melodier plus en traditionell engelsk låt.

Annonser