! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Blues

Cornelis Vreeswijk

På powerhouse

Skivbolag: Borderline/Border
Recenserad av: Thomas Jonsson
Publicerad: 8 dec 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tänk att det fortfarande dyker upp outgivna liveinspelningar med Cornelis Vreeswijk, särskilt sådana med så bra ljudkvalitet som denna från Örebro 1976. Trots att låtarna ibland lider av ganska tveksam kvinnosyn och att en snörvlande Cornelis inte har sin allra bästa dag på jobbet finns här stunder, kvickheter och låtar att omfamna. Öppningsspåret Getinghonung provençale till exempel, en av de bästa svenskspråkiga låtar som gjorts.
Omgärdad av en exalterad Närkepublik, flankerad av en basist och en kompgitarrist framför Cornelis låtar från hela karriären med den ekonomiska, briljanta men förbisedda gitarrteknik som han själv beskrev som en gammal bluesstil baserad på slag och bändningar.
Kolla först upp Cornelis på Mosebacke (inspelad 1979) eller den upptagning SVT gjorde 1976 på samma ställe (finns som bonusmaterial på dvd-utgåvan av Tom Alandhs dokumentär), men ta också del av denna inspelnings täta atmosfär. Om inte annat för att lyssna på en ny version av nämnda Getinghonung provençale.

Annonser