Skivrecension

Outstairs
Jazz

Christian Wallumrød Ensemble

Outstairs

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 19 nov 2013

Dela den här recensionen:

Trots en tydlig bakgrund inom jazzen har Christian Wallumrød Ensemble ett undflyende sound som inte självklart låter sig kategoriseras. Med sin blandning av strikta kompositioner och fria partier befinner de sig i gränslandet för vad som är jazz, klassisk musik och folkmusik.
Det gäller i samma utsträckning själva sättningen för sextetten. I likhet med tidigare skivor spelar medlemmarna inte sällan fler än ett instrument: cello, hardangerfela, tramporgel och vibrafon är – förutom piano och trummor – bara några av de instrument som på den nya skivan Outstairs hjälps åt i byggandet av Christian Wallumrød Ensembles vackra och abstrakta klangvärldar.
Om du tyckte om den kritikerrosade The zoo is far-skivan kommer du i Outstairs att hitta en aningen mörkare fortsättning med stadigare trumkomp, full av vibrerande, ofta dissonanta, klanger och intensiva pauser. Öronen är skivan igenom på helspänn. Outstairs har ett uttryck som både är tidlöst och modernt, fullt av spänning och klangrikedom. Det är vackert och unikt på samma gång.


Fler recensioner

Annonser