! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Electro-balkantango

Balkan Airs

Otros Aires presents Balkan Airs

Skivbolag: Galileo MC
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 18 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man brukar ju säga att när olika stilar möts så kan de ”gifta sig” fint. Men när det gäller äktenskapet mellan argentinsk nytango och balkanmusik på skivan här så vet jag inte om det funkar så värst bra.
Argentinska electrotango/nytango gruppen Otros Aires har på sin senaste skiva samarbetat med den bulgariske etnopop-producenten Boyko. Även han mycket nutida i sin stil, med artister som Azis på sin meritlista.
På var sitt håll i världen har redan befintliga låtar spelats in på nya sätt. Musikerna har alltså inte mötts. Det kunde ha funkat! Men för mig låter det som att de försökt få två helt olika pusselbitar att passa ihop.
Visst finns det låtar och delar av låtar som funkar jättefint. Men ofta överröstar det gälla balkanklingande klarinett- och saxofonspelet allt och arrangemangen blir ljudmässigt överlastade. Och bara för att de emellanåt sjunger på varandras språk blir det ju inte automatiskt en bra musikalisk sammansmältning.
Otros Aires har å sin sida gjort många coola låtar, där Miguel Di Genova reciterar/sjunger. Gruppen låter inte helt olikt de mer kända Gotan Project. Redan där är vi ganska långt från tangons själ. Ihop med balkanmusikens väsensskilda temperament blir det mest konstigt.
Då funkar det bättre med till exempel Aide ko pazari, ett av Boykos två bidrag till skivan. En utpräglad balkanlåt, fint inramad av typiska tangoinstrument som bandoneon och piano.

Annonser