! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrockduo Lira Gillar

The Rails

Other people

Skivbolag: Psychonaut
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 23 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns flera skäl till att The Rails – Kami Thompson och maken James Walbourne – för tankarna till Richard och Linda Thompson och Fairport Convention. Det mest självklara är att Richard och Linda är Kamis föräldrar. Att The Rails är aktiva inom samma musikaliska genre underlättar, för att inte nämna James gitarrspel.
Att de visste vad de gjorde visade redan deras lysande debut, Fair warning (2014). The Rails uppföljare, Other people, presenterar en liknande blandning av egna kompositioner inom folk- och countryformaten.
Kamis röst är stark och självständig, James lutar ibland åt softrockhållet, även om han också kan frammana starka känslor, när det krävs en raspig balladröst. De sjunger båda leadsång men deras styrka är när de sjunger tillsammans; stämsången är konstant av hög klass.
Sångerna på Other people har ett mer markant sextiotalssound än debutskivan, och de behandlar främst olika sociala frågor som alla gör starka intryck, som Brick and mortar (Tegel och murbruk) som handlar om det London som rivs ner, Dark times om våld i hemmet, Leaving the land om att behöva lämna sitt hem i tider av ekonomisk åtstramning, och titellåtens kritik mot egoism och dagens florerande brist på tolerans, med refrängen: ”There are other people in this world, not just you”.
Men de vackraste är Walbournes keltiska ballad The Cally, en tillbakablickande sång om livet på Caledonian Road, inspirerad av hans farfars minnen, och Kamis sorgesamt uppgivna Hanging on – en sång Richard och Linda skulle ha varit riktigt stolta över.

Annonser