! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improviserat samtal

Henrik Munkeby Nørstebø / Raymond Strid / Nina de Heney

Oslo Wien

Skivbolag: Vafongool
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 12 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trion kom till för fyra år sedan som ett drömprojekt till Henrik Munkeby Nørstebøs examenskonsert 2011. Dessa två inspelningar gjordes under en turné förra året.
I Oslo 3 skickar Nørstebøs trombon ut långa toner, Nina de Heneys basfiol omfamnar dem i ett kvickt muller och Raymond Strids trummor accentuerar i högt tempo, lite som bebopkomp fast nu i en rak improvisation. Oslo 4 äger de Heney, hennes mörkt gripande stråk- och fingerspel kommenteras med snabb uppfattning av trummorna och följs av en försiktig Nørstebø som utmanar först mot det stegrade slutet. Tyngdpunkten ligger i det femte, sista och längsta stycket under dessa 50 minuter i Oslo. Då är gruppspelet som intensivast och alla befinner sig nära varandra. De Heney håller musiken i rörelse och avrundar i en långsam utandning.
Wiens 50 minuter är på samma goda nivå, är klangrikare och mer utåtriktade. Raymond Strid får tid på sig att utveckla sina intrikata konverserande inspel. Genom båda cd-skivorna håller sig trombonen inom ett resonemangsvänligt tonläge, villig till samarbete. Ingen utmanar på allvar Nina de Heney som gräver djupast. De övriga lyssnar noga.

Annonser