Skivrecension

Originali
Mångsidigt

Orkestar Kriminal

Originali

Skivbolag: CPL Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

Tidigare har kanadensiska Orkestar Kriminal ägnat sig åt att tolka befintlig musik, men Originali är som titeln avslöjar deras första skiva med enbart egna låtar. Tillvägagångssättet är minst sagt, tja, originellt. Tio av bandets tolv medlemmar har skrivit en eller två låtar var, och med både vitt skilda musikaliska bakgrunder och med tanke på att många av dem har ursprung i andra länder är resultatet en uppsjö av olika stilar. Som om inte det vore nog framförs sångerna dessutom på nio olika språk! Jiddisch återkommer i flera spår, och här hörs också bland annat grekiska, hindi, polska och, mest oväntat, norskt bokmål. Sångerskan Giselle Claudia Webber gör en imponerande insats när hon tar sig an de olika språken. Tyvärr är texterna, som finns bifogade på både engelska och de sjungna språken, tryckta i mikroskopisk teckenstorlek och är ytterst svårlästa.

A shpatsir in shtot hade med dess mäktiga ”ya-ba-day”-kör hade lika gärna kunnat vara legendariska The Klezmatics, ett annat spår bjuder på ösig bosnisk sjutakt, och ett tredje låter som en fransk jazzvals med visptrummor och smäktande violinsolo men med sång på arabiska. Surfrockgitarr möter turkisk baglama, en såg hörs ibland, och i blåssektionen sticker särskilt klarinettisten och saxofonisten Julian Selody ut med briljant solospel. 

Under våren spelade Orkestar Kriminal i Danmark och Tyskland på sin första lilla Europaturné. Vi får hoppas att någon svensk bokare kan få dem att besöka även våra scener, för det här är en riktigt fin skiva men bandet är säkerligen en ännu starkare upplevelse live.


Fler recensioner

Annonser