! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz-impro

Omdrejninger

Omdrejninger

Skivbolag: ILK
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 11 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ljudinstallationskonstnären Christian Skjødt och kompositören tillika gitarristen Mark Solborg möts i detta danska jazz-impro-projekt. Omdrejninger är skapat för en specifik plats där ensemblen, högtalarna och den fysiska platsen egentligen betyder lika mycket för upplevelsen. Ändå har beslutet tagits att släppa det hela på lp och cd.
Det krävs ett visst sinnelag för att njuta av en dylik inspelning utan att ha varit närvarande vid själva skapelsen. De fyra – eller sex, beroende på hur du räknar –  spåren är tämligen abstrakta och liksom flyter fram i sjok som inte alltid är lättlyssnade. Mark Solborg spelar gitarr och ”anordningar”,  Christian Skjødt står för ”processing, shortwave-radio and RC oscillator”. Det brusar, sprakar, bökar, ringer i öronbedövande tonarter, för att sedan övergå i en audiell lavaflod.
I ensemblen ingår Axel Dörner (trumpet, elektronik), Ingar Zach (gran cassa-bastrumma, slagverk), Jakob Kullberg (cello) och Michael Rexen (röst). Ensemblens medlemmar skapar ljud och det för projektet specialdesignade systemet tar in dessa och processar. Inspelningarna är från två olika tillfällen och har senare mixats och trixats med i studion. Till dubbel-lp:n medföljer en usb-sticka med en visuell version av skivans innehåll i surround-audio signerad Laurits Flensted-Jensen.

Annonser