! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vistolkningar

Mikael Samuelson & Mats Bergström

Olle Adolphson – 14 sånger

Skivbolag: Joglar
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 4 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En hommage från två av svensk musiks finaste hantverkare till mästaren Olle Adolphson. Sångaren Mikael Samuelson och gitarristen Mats Bergström har samarbetat i trettio år kring storheter som Bellman och Taube och Birger Sjöberg, men trots att Adolphsons musik funnits med dem i bagen har den aldrig fastnat på skiva.
Mats Bergström har också samarbetat med Adolphson själv, på skivan Älskar inte jag dig då (1994), det som skulle bli visdiktarens sista.
Olle Adolphson hade ett inte helt okomplicerat förhållande till andras tolkningar av hans musik. Han var tveksam till Monica Zetterlunds tolkning av Trubbel; att den skulle ha ett kvinnoperspektiv, med ”hammaren gömd under kappan”, tvekade han inför. Folk som skulle in och förenkla hans luriga harmonik hade han alls inget tålamod med. Ingen oro för sådant här förstås. I Mats Bergströms händer är Adolphsons ackord och ackordsekvenser i full trygghet.
Det är en mycket fin skiva det här. Det finns ett smärre problem dock, som hänger samman med det fasta grepp som Olle Adolphson tog över sina sånger, hur hans sånger blev ett med honom själv. Samuelson har valt att ta rygg på mästaren, hans tolkningar ligger nära Adolphsons egna, i frasering och stil, de är prosaiska på samma sätt som originalen.
Det hindrar inte att det är fantastisk fint att höra den här skickliga duon göra till exempel Nu har jag fått den jag vill ha. Men bäst fungerar de mer glömda pärlorna, som Ro hemåt, Rim i juli eller Resan hem, som Mikael Samuelson tar sitt eget snygga grepp om.

Annonser