! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Betagande folksångerska Lira Gillar

Fay Hield

Old Adam

Skivbolag: Soundpost
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 23 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fay Hield var den första artist på ett decennium som skivbolaget Topic skrev kontrakt med. Efter två album (2010 och 2013) har dock Hield lämnat Topic och hennes tredje album släpps på en annan etikett. Det har tagit Hield tre år, men det är inte för att hon har legat på latsidan; projektet The Full English till exempel har tagit upp en hel del av hennes tid.
Old Adam följer i sina företrädares spår. Den är en fräsch blandning av modernt tolkad, akustisk folkmusik framförd i en sömlös symbios mellan Hields fängslande röst och hennes bands, The Hurricane Party, följsamma ackompanjemang.
Flera av arrangemangen är närmast typiska för den brittiska folkrevivaln (som The Hornet and the beetle), men de genomsyras alla av en friskhet, inte minst i hur instrumenten används i mixen. Några av sångerna skiljer sig mer från de andra: det rytmiska öppningsspåret, Green gravel, den medeltidsinspirerade Queen Eleanor’s confession, den östeuropeiskt doftande Go from my window, den jazziga shantyn Anchor song och den psalmliknande versionen av Tom Waits The Briar and the rose.
Felfritt komp till trots är det genomgående Hields röst som står i centrum, som etablerar sig i ljudbilden. Stark, medveten, distinkt. Utan melismer och onödiga krusiduller berättar hon sina historier. Lika kontrollerat som passionerat. Och med en intagande närvaro som smittar av sig.

Annonser