Skivrecension

Off the grid
Afrofuturister

Onipa

Off the grid

Skivbolag: Real World
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

De kallar sig afrofuturister, duon Onipa, som består av sångaren och multiinstrumentalisten Kweku Sackey (även känd som KOG, Kweku of Ghana) och den brittiske gitarristen och producenten Tom Excell (Nubian Twist). Excell hade från tidig ålder intagit afrikansk musik via faderns skivsamling. Onipa är resultatet av ett slumpartat möte i Excells studio i Oxford, där afrikansk musik visade sig vara en stark gemensam nämnare. 

Off the grid är Onipas andra fullängdsalbum, deras första platta på Real World. Utöver Sackey och Excell, gruppens kärna, medverkar Finn Booth på trummor och Dwayne Kilvington (Wonky Logic) på syntar, som rekryterades innan de spelade in sitt första fullängdsalbum, We no be machine (2020). Dessutom förekommer flera gästmusiker, som Fela Kutis klaviaturspelare Dele Sossimi, den franske gitarristen och sångare David Walters och sydafrikanska sångerskan Moonchild Sanelly.

Onipa kombinerar afrogrooves med elektronik och hög energi. Highlife, kwaito, soukous, inget är främmande för deras pan-afrikanska mix. Men de västerländska ingredienserna är lika viktiga; deras ursprung i afrikansk musik blir efter ett tag tydliga och självklara.

Öppningsspåret I bores härligt soulrika gungande är en falsk introduktion till vad som komma skall. Musikaliteten och de härliga harmonierna är något som består genom hela skivan. Att alla spår inte är blott gunganden förstår man redan på följande spåret, No commando, med dess pumpande bas, distade tumpiano och sång på kréyol av David Walters. Dele Sossimis elpiano och sång för Marching overs redan starka afrobeat närmare Fela Kutis domäner och gör den till ett av skivans bästa spår.

Låten Gospel har något religiöst över sig, förutom namnet, och blandar Sackeys rappande med studiobehandlad sång av sångerskan Lauzy. Danger, med sång av Moonchild Sanelly, är smittande och svettig. My father är en kort, cool ökenblues och det finns en upplyftande värme, med balafoner och tjusiga harmonier, i avslutande Joy.


Fler recensioner

Annonser