! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nyskriven folkmusik Lira Gillar

ODE

Och hela världen den log

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 11 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Inledningsspåret heter Så glad och denna sprudlande och oerhört svängiga schottis kunde knappast haft en mer passande titel. Just sväng och ett charmigt och mycket personligt uttryck står i centrum på hela skivan, som är ODE:s första gemensamma. Medlemmarna är dock mycket rutinerade från ett otal andra sammanhang. Gruppnamnet står för Olle Linder, som ingår i Jul i folkton-ensemblen och har spelat med en mängd folkmusik- och popartister, Dan Svensson från Alla Fagra och Tarabband, samt Emilia Amper som är medlem i Skaran och blev synnerligen hyllad för fjolårets soloplatta Trollfågeln.
Alla låtar är skrivna av trion och är baserade på svensk folkmusik men med stora influenser från Iran, Brasilien och många andra håll i världen, inte minst när det gäller rytmiken. Ampers glödande upprop för jämställdhet, Tusen möjligheter, är en slags reggaevals vilket fungerar mycket bättre än det kan låta på papperet.
ODE:s instrumentering bidrar också till deras särpräglade uttryck, med Ampers nyckelharpa och röst, Linders åttasträngade gitarr som dubblerar som bas samt cittern och pandeiro, och Svenssons olika slagverk, gitarrer, bouzouki och personliga sångröst. Tillsammans har de gjort en mycket stark debut som är en av årets hittills finaste skivor!

Annonser