! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Välorganiserat oljud

Wadada Leo Smith & TUMO

Occupy the world

Skivbolag: TUM
Recenserad av: Jan-Anders Eriksson
Publicerad: 11 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Amerikanske trumpetaren Wadada Leo Smith leder den 21 man starka finska orkestern TUMO (Todella Uuden Musiikin Orkesteri – Really New Music Orchestra) i nära två timmars musik och fem kompositioner. Allt mycket snyggt förpackat med digert texthäfte, många foton och snyggt omslag av den finska konstnären Leena Luostarinen, som presenteras i en utförlig text. Tack för det!
Skivan inleds med Queen Hatshepsut, inspirerad av den första kvinnliga härskaren i det gamla Egypten, och avslutas med den 34 minuter långa Occupy the world for life, liberty and justice.
Alltså: pretentionerna är rätt höga och bitvis, som i den 25 minuter långa Crossing on a southern road a memorial for Marion Brown, där stråkarna får tid och Wadadas trumpet lyfter, finns en skönhet påminnande om Ryan Teague eller Max Richter. Sväng ska man kanske inte tala om i det här sammanhanget men i John Lindbergs långa, rika, expressiva bassolo i Mount Kilimanjaro gungar det en hel del. Men som helhet är det, för min ork, alldeles för mycket organiserat oljud, brak och buller och för lite vilorum.

Annonser