! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stilbildande a cappella-grupg Lira Gillar

The Young Tradition

Oberlin 1968

Skivbolag: Fledg’ling
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

The Young Tradition var tillsammans med The Watersons Englands främsta revivalgrupper på 60-talet. The Young Tradition stod för en blandning av traditionell sång, tidstypisk flowerpower-inspirerad klädstil och ett engagemang som närmast kunde beskrivas som rockkänsla.
Peter Bellamys bräkande gammelmansvibrato, Royston Woods basbaryton och Heather Woods alto/sopran var som gjorda för varandra; deras stämarrangemang var både slagkraftiga och imponerande. De gjorde sig snabbt ett namn, både hemma i England och utomlands.
Tre studioalbum hann de med, innan gruppen splittrades, och deras rykte som liveband till trots fanns det inga konsertinspelningar med dem. Det vill säga tills en amerikansk konsertarrangör nyligen återupptäckte ett rullband han hade, med en konsert inspelad under en turné gruppen gjorde i november 1968.
Oberlin 1968 är en praktiskt taget fullständig upptagning av en typisk Young Tradition-konsert, inspelad på Oberlin College i Ohio; skivan börjar halvvägs in i The Prentice boy och Chicken on a raft, som de alltid började med, saknas helt. Dessutom har allt mellansnack tyvärr tagits bort. Men vad som finns kvar är guld värt.
Gruppframträdanden, solonummer och publikmedverkanden varvas om vartannat i en avslappnad och varm atmosfär. Vad som först och främst slår en är ljudkvaliteten på dessa 45 år gamla inspelningar (lite distortion får man ju räkna med). Ljudet är klart, de tre rösterna starka och framförandena fyllda med engagerande grupp-patos. Man kan lätt förstå publikens entusiasm.

Annonser