! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ungdomligt spelmanslag

National Youth Folklore Troupe Of England

NYFTE

Skivbolag: Wild Goose Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 6 jan 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

NYFTE (uttalat nifty) är i grunden ett spelmanslag för engelska undgomar mellan tio och arton år gamla. Gruppen bildades 1990 med syftet att främja och bevara de engelska folktraditionerna inom sång, musik och dans. Liksom i svenska spelmanslag är fiolen det mest frekventa instrumentet, men här finns även dragspel/melodeon, tin whistle/blockflöjt, mandolin/mandola och slagverk.
Repertoaren består huvudsakligen av traditionella engelska och keltiska låtar – School for scandal, Two sisters, Sea song set – som spelas med bravur och glädje, men också Mats Edéns Serpentiner och konfetti framförs, med stor vördnad, även om den spelas rakt igenom tre gånger, utan repriser, innan den övergår i Stoney steps och Model T hornpipe; den felstavade titeln (Serpentina och konfetti) kan man kanske överse med men lite tråkigt är det att kompositören inte nämns vid namn i häftet.
Av sångerna är shantyn Billy Riley och Thousands or more speciellt imponerande. All respekt till sångsolisterna på South Australia och White cockade, men det är som kör, med ryggrad, starka stämband och fina stämarrangemang som NYFTE på riktigt får nackhåren att resa sig på mig.

Annonser