Skivrecension

North south east west
Norsk-arabisk nutida folk

Inger Hannisdal

North south east west

Skivbolag: Jazzland/OK World
Format: CD/DL
Recenserad av: Robin Skarin
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Inger Hannisdal är en norsk violinist som till den här skivan samlat acckordeonisten Frode Haltli, Adrian Myhr på kontrabas, från Marocko Khalid Laaouam på sax och percussion samt den slovakiske trumslagaren Michaela Antalová. Samtliga låtar är skrivna av Inger Hannisdal. 

Efter ett kort intro svävar skivan direkt iväg i Demring/Dawn, med kvartstoner från samtliga inklusive dragspelet (!), och saxen leder improvisationen med dragspelet tätt efter. I Virvler/Swirl blir det en snabb sjutakt i arabisk eller nästan lite balkansk stil, fiolen tar mer plats i ett rytmiskt solo. Steg/Steps och Stryk/Rapids är två av de bästa låtarna där den speciella instrumenteringen verkligen kommer till sin rätt. 

Det är musik som verkligen blandar alla väderstreck, med stor användning av mikrotonalitet och udda taktarter. Främst norsk och arabisk folkmusik, med en air av nutida konstmusik främst från det improvisatoriska fältet. Allt spelat av virtuosa musiker, särskilt Inger Hannisdal själv, och Frode Haltli briljerar med fint melodispel och ett tätt samspel. Den torra ljudbilden framhäver det kärva i musiken och ger den skarpare konturer, instrumenten kan ibland låta lite nakna och det bidrar till en fin närhet i soundet. Det är ändå ensemblen som står för den största behållningen, att skapa ett välarbetat gruppsound där alla får plats samtidigt som musikens byggstenar är från vitt skilda platser är en svår utmaning de klarar galant.


Fler recensioner

Annonser