! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dubjazz

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær, Eivind Aarset and Vladislav Delay

Nordub

Skivbolag: Okeh/Sony
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 21 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En speciell undergenre inom world music är den där man plockar ihop musiker från en två, tre, fyra olika delar av världen, med helt olika musikaliska rötter och bakgrund. Sen får de jamma ihop, lite studiotid och i bästa fall uppstår någonting unikt annorlunda. Risken för intetsägande ytlighet finns dock ofta där. Eller till och med riktiga magplask.
En ofta skivbolagsanpassad genre då fanbasen breddas på ett enkelt sätt, mångdubblas genom genrer, språk och regioner. Här är det den finska electronicaartisten Vladislav Delay, den norska trumpetaren Nils Petter Molvær och den norske gitarristen Eivind Aarset som möter upp med den legendariska jamaicanska rytm och producent-duon Sly & Robbie. Och man tänker att det är någon producent och skivbolagsmänniska som tänkt att bubblande dub och atmosfärisk fjordjazz och mystisk electronicaknaster blir nog en hipp mix.
I praktiken blir det, ja, något åt det hållet. Mer stämningsskapande än låtskapande, atmosfäriskt men med en viss tomgång i många av låtarna. Ibland omöjligt att inte tänka på Jon Hassell och kanske framförallt delar av den hårda, metalliska City: Works of fiction. Tillsammans med vaggande tunga rytmer i en djup dubproduktion med Molværs trumpet fritt flygande ovanför.
I sina bästa stunder: musik som ett sätt att mötas, ett eko från en tidigare, förhistorisk gemenskap.

Annonser