Skivrecension

Nomad
Genreöverskridande gitarrminimalism

The Gothenburg Combo

Nomad

Skivbolag: Combo/Naxos
Format: CD/DL | gbgcombo.com
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

I Samuel Becketts minimalistiska pjäs I väntan på Godot, väntar vi på handlingen som aldrig kommer och uthärdar väntan utan att få svar. På skivan Nomad är upprepningen själva handlingen. I en 58 minuter lång sammanhängande improvisation uppdelad på åtta spår vilar vi i de sömlösa minimalistiska sinnesstämningar som två akustiska gitarrer frammanar. 

Bakom denna komposition finns den prisbelönta och kritikerrosade gitarrduon The Gothenburg Combo, med David Hansson och Thomas Hansy. Duon har spelat ihop i drygt tjugo år, turnerat världen runt och släppt sju album. 

Minimalistisk musik, likt den på skivan Nomad, saknar dynamik och kontraster. Tonomfånget är begränsat och strukturen enkel men resultatet blir ändå så spännande. Duon skapar med sina gitarrer rytmiska slingor som gradvis förändras i ett upprepande flöde av musikaliska idéer. Som lyssnare hinner man tänka mycket och länge under nomadens vandring och fritt associera till influenser av kända minimalister som Arvo Pärt, Brian Eno, Philip Glass och förstås Terry Riley, som gitarrduon tidigare turnerat med. Det är svårt att välja en favoritdel i odelbarheten men när en folkvisa oväntat träder fram i Part 7 får skivan en otypisk men välbehövlig kontrast som känns förlösande.


Fler recensioner

Annonser