! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Teaterfolkmusik Lira Gillar

Magnus Stinnerbom

Nils Holgersson

Skivbolag: Outhouse Records
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 10 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det här är musiken från Västanå Teaters föreställning Nils Holgersson i Berättarladan, Sunne, Värmland. All musik komponerad och producerad av Magnus Stinnerbom.
Jag vill hävda att Magnus Stinnerbom är ett unikum i svensk folkmusik i dag. Från skivdebuten i Harv 1997 via Hedningarna, Ale Möller Band fram till den teatermusik det nästan uteslutande handlar om numera. Musik till föreställningarna som pappa Leif Stinnerbom regisserar.
En folkmusik i framkant om man så vill. Här finns arvet efter Hedningarnas folkrock i tidigt 1990-tal (då var Magnus inte med i gruppen). Visst kan man kalla det folkmusik men här finns också trycket och drivet från rock/pop, men även finstämd och glittrande musik som går rakt in i hjärtat. Magnus är mest känd som fiolspelman men är i själva verket multinstrumentalist – jag räknar till sisådär femton instrument som han spelar på den här skivan.
Men han är inte ensam. Här finns fru Sophia, Roger Tallroth från Väsen, slagverkarna Christian Svensson och Micke Nilsson, Ola Hertzberg och Jonas Brandin vars hembygd Boda (Rättvik) Magnus med band besökte i somras för en bejublad, fullsatt och makalöst bra konsert. Bandet ”brötar på” både vildsint och vackert och tar andan ur lyssnaren. Gäller både skiva och live. Så – det här är en fantastisk skiva. Grammisjuryn, hallå!

Annonser