! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kapverdeanskt

Ceuzany

Nha vida

Skivbolag: Lusafrica
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 27 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ceuzany föddes i Senegal men växte upp och bor sedan tvåårsåldern i hamnstaden Mindelo, Kap Verdes näst största stad. Mindelo är något av landets kulturhuvudstad och har genom åren kunnat ståta med personligheter som Cesária Evóra, Bana och numera göteborgaren Val Xalino.
Där tog Ceuzany sina första stapplande steg som sångerska och kom tvåa i en talangtävling som tolvåring. När samtliga finalister genom åren samlades för att tävla om tungviktstiteln sex år senare vann hon hela konkarongen.
I dag är det ingen i öriket som tvivlar på hennes talanger. Hennes solodebutskiva Nha vida (mitt liv) följer på de senaste årens succéer som sångerska i gruppen Cordas do Sol. En grupp vars skiva Lume d’lenha från 2010 sålde så många exemplar att var tionde innevånare på Kap Verde torde ha den i skivhyllan.
Med smeksam musik och en varm stämma vinner Ceuzany över mig också, och den här solodebuten bådar gott inför framtiden. Har du bara hört Cesária Evóra och kanske något annat litet från Kap Verde är detta välkommen, vänlig musik och en ren njutning.

Annonser