! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansk nyfolk

Uhrbrand & Thorlund

Neotraditionalism

Skivbolag: Gateway
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 8 jul 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns skivor som vid blotta anblicken gör min inställning positiv. Det kan vara ett snyggt omslag, eller som här en skiva där musiken kompletteras med ett generöst nothäfte i A4-format. 16 låtar på skivan och 31 i häftet. Dock är det oklart om häftet är något man får med eller får köpa till. Bra är det oavsett. Trevligt är också att läsa på konvolutet om de två herrarnas alla instrument, detta är nog inte enahanda, tänker jag.
Musiken är nyskriven utifrån en folklig tradition från Fanø som är en liten ö på den danska sydvästkusten. Som musiketnolog blir jag ju genast nyfiken på om där finns inslag som liksom de bohuslänska låtarna har kraftiga rötter i Storbritannien. Och jovisst låter detta framför allt brittiskt, men också ganska mycket danskt. Dessutom har de båda herrarna plockat in instrument som jag inte kan avgöra vad det är, men det låter faktiskt lite psykedeliskt, även om fiolen alltid är där som soloinstrument och piano och gitarr ganska ofta kompar. Lyssna till exempel på Kirstines stykke.
En del pålägg alltså och hur de båda herrarna löser det på scen har jag ingen aning om. Melodierna är nyskrivna och fina, tonomfånget är i snitt något mindre än i bohuslänsk musik och mollackorden få vilket kanske kan vara en nackdel för variationsrikedomen men det löser ju musikerna som sagt var med varierad sättning. Det blir nästan lite minimalistiskt och det är ju alltid kul och kanske typiskt för folkmusik från ett litet land?

Annonser