! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk-bulgariskt

Emmi Kujanpää

Nani

Skivbolag: Nordic Notes
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En skiva som på papperet lovar oändligt stor musik tack vare beståndsdelarna finsk sångerska med kantele, den bulgariska damkören, tramporgelmästaren Eero Grundström, en trumpetare och mongolisk strupsång.

Den som fått ihop allt detta, alltså Emmi Kujanpää, har uppenbarligen sin storhet i produktionsskapet. Det får erkännas att hon absolut kan sjunga, att hon spelar vackert på kantelen och att sångerna hon skrivit i vissa fall är både vackra och originella. Speciellt är samarbetet med Grundström lyckat, samt det med de bulgariska damerna. Och Jarkko Niemeläs trumpetspel.

Det stora problemet är att jag verkligen inte faller för Kujanpääs sångröst. Den är emellanåt virtuos, men enligt min mening aningen opersonlig. Det finns medlemmar i den bulgariska kören vars röster förtjänar något större än att vara med i vad som i och för sig är världens bästa kör och alltså sjunger bättre. Och så ska det ju inte vara.

Kujanpää har studerat musik i Plovdiv, Bulgarien, och hela skivan är en produkt av dessa studier och då får jag kanske se det som en sådan – helheten är större än sången. Lite spretig är skivan också, vilket inte är till dess fördel. Å ena sidan sång med kör, å andra tramporgel och trumpet. Men det hela vore onekligen fantastiskt att se och höra live.

Annonser