! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkpunk

R.U.T.A.

Na uschod – go east, freedom or death

Skivbolag: Karrot Kommando
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 4 mar 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den östeuropeiska, ryska och tyska folkrocken och folkpunken verkar inte ha så många lyssnare i Sverige, förutom på Urkultfestivalen kanske. Möjligen om den blandas med andra rytmer, till exempel ska, som hos den New York-baserade gruppen Gogol Bordello. Kanske svenskar i Berlin lyssnar på Russendisko? Gamla folkvisor, nya låtar med radikalt innehåll eller festmusik. Och så Pussy Riot, förstås.
Den polska gruppen R.U.T.A. (The Reactionary Terroristic-Artistic Union aka The Movement of Utopia, Transcendence and Anarchy) har hittills kommit med två album och detta är det andra. 2011 kom GORE – Songs of Rebellion and Misery. Gruppen startades av Maciej Szajkowski från Warsaw Village Band och innehåller ett stort gäng sångare och musiker från Polen, Vitryssland, Ryssland och Ukraina under ledning av Kamil Rogiński.
Musiken är dramatisk och störig och man undrar hur stämband och äldre musikinstrument ska hålla… Det är traditionella sånger om bondeuppror och revolt mot feudalism i en spräcklig dräkt av punkig/östeuropeisk sångstil och blandade instrument: fiol, barockfiol, viola d’amore, basklarinett, sopransax, saz, barabantrumma, kontrabas. Bandet menar att den här musiken är lika aktuell nu som för 500 år sedan.

Annonser