! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansanta afrorytmer

Dobet Gnahoré

Na drê

Skivbolag: Contre Jour/Border
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sångerskan, dansaren och slagverkaren Dobet Gnahorés fjärde platta är färgsprakande mångsidig, precis som hon själv. Hon har fortsatt i sann globalist-anda. Naturligtvis är hon färgad av bété- och baoulé-kulturer, bördig från Elfenbenskusten som hon är. Men det stannar inte där. Hon han snabbat upp bland annat malinesisk musik, kongolesisk rumba och kameronsk bikutsi som hon planterat i sin musik. Reggaen finns där också, i tredje spåret Awili (Min vän) som Dobet sjunger på dida.
Förutom det levereras sången på fem andra afrikanska språk (även på engelska och franska) och det uttrycker väl om något hennes vilja att nå ut och kommunicera sina socialt medvetna texter. Västerländska rytmer har smygit sig in sen hon flyttade till Frankrike i slutet på nittiotalet.
Nästan all musik och lyrik är Gnahorés egen men famnen är öppen för samarbeten. Några som medverkat är Lokua Kanza och Paco Sery. Den instrumentaliska sidan får hon utlopp för på det korta men uttrycksfulla sjätte språret, Gbaza. Där spelar hon mbira, det afrikanska tumpianot.

Annonser