! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gammal är äldst

Fairport Convention

Myths & heroes

Skivbolag: Matty Grooves
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under sin långa omväxlande historia har Fairport Convention haft många medlemmar. Där den klassiska sättningen, med Sandy Denny och Richard Thompson, bara varade i knappt ett par år har den nuvarande versionen av bandet visat sig vara gruppens stabilaste, med närmare sjutton år på den kollektiva nacken.
Chris Leslie, Dave Pegg, Ric Sanders, Gerry Conway och den enda kvarvarande originalmedlemmen Simon Nicol förvaltar Fairports musikaliska historia väl. Men på sina skivor koncentrerar de sig på nyskrivna låtar och sånger som följer i folkberättandets tradition.
Fairport Convention har en fullt duglig sångmakare i Chris Leslie, men de har också under årens lopp visat sig ha en förmåga att välja starka sånger från andra, samtida källor. Det är också fallet med Myths & heroes, Fairports första skiva på fyra år. Med en brokig blandning av inlånade sånger, fyra av Leslie och tre instrumentala spår, komponerade av gruppmedlemmar, har Fairport gjort sitt bästa album på många år.
Leslie svarar för det härligt rullande rockabilly-inspirerade titelspåret och Love at first sights Jackson Browne-klingande melodiska rock samt en av höjdpunkterna, den hotfullt mörka Grace & favour, om Grace Darling som 1838 räddade nio från ett skeppsvrak i stormigt hav, intensifierad av sångens 7/8-takt. Men hans röst låter vek på Theodore’s song och saknar den pondus Nicol har, som kan lyfta känslosamma sånger, som antikrigsballaden John Condon. Men när Leslie och Nicol sjunger tillsammans på Rob Beatties The man in the river, åstadkommer de något starkt och magiskt, en annan höjdpunkt.
Andra sånger som står ut är Anna Ryders bluegrass-inspirerade bankammarvisa Bring me back my feathers och Rick Sanders oväntat fräcka, jazziga instrumentalspår The Gallivant. Med extrahjälp av en fiol- och blåssektion från Joe Broughtons Conservatoire ensemble.
Way to go, Fairport!

Annonser