Skivrecension

My story
Europeisk jazz

Ilugdin Trio

My story

Skivbolag: Jazzist
Format: CD/DL
Recenserad av: Robin Skarin
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Ilugdin Trios andra skiva My story är första utgivningen på det nystartade Moskvabaserade bolaget Jazzist. Pianisten Dmitry Ilugdin, som skrivit samtliga kompositioner, gör också musik för rysk tv och film, och i denna konstellation tillsammans med basisten Victor Shestak och trumslagaren Petr Ivshin riktas fokus mot en typ av europeisk kammarjazz. Själva benämner de stilen som ”cool” och nära det tyska bolaget ECM, men jag skulle kanske snarare nämna artister på tillika tyska Act som närmare liknelse. 

Öppningsspåret Case är en maffig komposition, med ett drivet, lätt sväng, och Dmitry Ilugdin har en elegant, utsmyckad spelstil med en teknik som låter typiskt klassiskt skolad. Varje komposition hämtar inspiration från levda erfarenheter, mänskliga känslor och existentiella frågor. Svårt att inte höra eko av de stora ryska kompositörerna i låtarna som ofta har flera olika kontrasterande delar, och det är här i komponerandet som trion har sin styrka.

Improvisationen i låtarna är ibland den svagare länken då den inte alltid riktigt tar vägen någonstans, men å andra sidan kanske det är en del av deras musikaliska ide att mer vila i stämningen och groovet. På det sättet hörs det också att Dmitry Ilugdin även skriver musik till tv-serier. 

Men nog sätter de an en stämning, och när de drar på lite som till exempel i Tamed loneliness svänger det till. Allt med ett tajt, tydligt ljud som emellanåt för tankarna till jazzfusion.


Fler recensioner

Annonser