! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fältinspelningar

David Attenborough

My field recordings from across the planet

Skivbolag: Wrasse
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mellan 1954 och 1963 agerade naturfilmaren David Attenborough också musikantropolog, medan han filmade tv-serien Zoo quest runt om i världen. Med otymplig utrustning gjorde han förvånansvärt välljudande inspelningar från Paraguay till Northern Territories i Australien. Han dokumenterade musicerande människor i deras egen miljö, ungefär som han filmade vilda djur, iakttagande, utan att tränga sig på. Fram till nu har dessa fascinerande inspelningar enbart funnits i BBC:s ljudarkiv.
Tv-jobbet var första prio under resorna; vilken musik han hittade verkar ha berott på slumpen. Alltså är denna samling ganska ojämnt sammansatt: tämligen lite från Sierra Leone och Guyana, desto mer från Paraguay, där syftet var att filma bältor, och mer än en halv cd med majestätisk gamelan, bambuflöjter och mycket märklig genggong (för mungiga) från Bali. Mycket annorlunda är den paraguyanska harpmusiken, där den spralliga La llegada är en höjdpunkt. Och så en otippad Colonel Bogey från Fiji, kallad Taralala, på gitarrer och banjo.
Det skevar lite att hela utgåvan främst är en oförblommerad hyllning till Sir David, snarare än den grundliga musikexposé den hade kunnat vara. Men det hindrar inte att det är rejält fantasieggande att höra dessa unika inspelningar från en nu svunnen värld.

Annonser