! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visa Lira Gillar

My Bubba & Elsa

My Bubba & Elsa sjunger visor / Sing Swedish songs

Skivbolag: Fake Diamond Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 7 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

My Bubba är den svensk-isländska folkduon som spelat in en singel för Jack Whites skivbolag Third Man, turnerat med Damien Rice och skrivit låtar med Matthew E White. Duon är ofta ute och turnerar internationellt, med särskilt stor framgång i bland annat USA där den mer eller mindre är baserad vid det här laget.
Svenska My Larsdotter är van vid det stora landet i väster eftersom hon bodde en del av sina tonår i Kalifornien. Isländska duokamraten Gudbjörg ‘Bubba’ Tomasdottir är lika bekant med svensk folkmusik eftersom hon delvis växte upp i vårt land. Tillsammans med vännen Elsa Håkansson (känd från Fleshquartets ledmotiv till tv-serien Tjockare än vatten) tar de här ett gemensamt grepp på svenska visor, ofta sådana vi trodde att vi kanske hört till leda.
Men när de här tre damerna sjunger och spelar visorna i denna intima, okonstlade inramning får dessa nytt liv och en ny energi. Det låter som om de tre sitter här i rummet och sjunger just till mig. Det är stillsamt, akustiskt och avskalat. Traditionella melodier varvas med folksångarmaterial.
My Bubba & Elsa gör rättvisa åt visorna, vare sig det är Cornelis Vreeswijks trotjänare Veronika (som även bifogas i engelskspråkig version) eller valborgsmäss-örhänget Uti vår hage. Även om den senare tycks innehålla ett litet snubblande snedsteg på den akustiska gitarren – eller är det sången? – vid ett tillfälle.
Fjolårsalbumet Big bad good (Tone Tree Music) nominerades till årets album på Icelandic Music Awards. Med tanke på det mixade ursprunget så kan det nog bli ett svenskt pris vid Grammis eller Folk & Världsmusikgalan nästa gång.

Annonser