! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Romsk-norskt

Solfrid Molland

Musikken er mitt fedreland

Skivbolag: Kirkelig Kulturverksted/Border
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kirkelig Kulturverksted ger ofta ut hedervärda skivor och här är nu en där sångerskan och dragspelaren Solfrid Molland samlat några romska musiker kring sig och spelat in en märklig och, jag kan inte låta bli att använda ordet charmig, samt lite spretig samling visor och låtar för att visa vilka fantastiska musiker det finns bland de gatumusiker vi dagligen kan höra i europeiska städer, i detta fall i Oslo.
Molland själv har en fantastiskt varm och djup röst liksom även Gheorghe Vasile-Buzoiano, som för övrigt också spelar dragspel. Samtliga musiker är mycket skickliga på sina instrument, men jag är speciellt förtjust i saxofonisten Ion Cantaragiu Rasturnels nästan lite Kjell Westling-klingande instrument.
Sticker ut gör några andliga sånger i vilka vi får höra en kör bestående av några kvinnor som vanligtvis sitter på gator och torg och ber om sin rättmätiga del av världens kapital. Deras kvaliteter ligger mer i känslan än i tekniken, och kombinationen med de romskklingande mellanspelen är egendomlig men originellt kul. En skiva som påminner mig om en mycket bra utställning på Göteborgs stadsmuseum nyligen om romer, och detta är en cd alla kan ha glädje av och bör lyssna på.

Annonser