Skivrecension

Música de las Americas
Årets latin-platta är här! Lira Gillar

Miguel Zenón

Música de las Americas

Skivbolag: Miel Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

Det hörs från första ton att den New York-baserade saxofonisten Miguel Zenón tillhör den så inflytelserika jazzaristokratin med rötterna i Latinamerika, och detta gäller även hans band (undantaget Glawischnig på bas, han är österrikare). Nämnda rötter slingrar sig djupt ned i den mäktiga myllan av latin, afrokubansk och sofistikerad standardjazz så det finns inget annat än att luta sig tillbaka och låta sig svepas i väg. Med så mycket kunnande, kärlek och tro på musikens betydelse kan resultatet inte bli annat än lysande.

Zenóns verk är ett ambitiöst konceptalbum där han tolkar Latinamerikas långa och inte sällan blodiga historia av kolonisation och förtryck. Artisten nämner till exempel Eduardo Galeanos standardverk Latinamerikas öppna ådror som inspiration. Likväl går det alldeles utmärkt att avnjuta albumet utan det ideologiska ramverket (som verkligen tillför djup till plattan). 

Zenón leder oss genom åtta sprakande låtar med sitt så graciösa altsaxspel och fenomenala band. Sällan har jag hört ett så fylligt och spänstigt flow i musiken. Älskare av slagverk får idel höjdpunkter när gäster som Victor Emmanuelli och Paoli Mejías bidrar. Har vi här årets latin-platta? Si señor!


Fler recensioner

Annonser