! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Våld och mord à la Finland

Heikki Laitinen & Kimmo Pohjonen

Murhaballadeja

Skivbolag: SIBA Records
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sex kusliga ”ballader” (kan man kalla dem så?) om liv och död, om våld, tortyr, hämnd, och sorg. Ingen underhållningsmusik precis. Den finske dragspelsvirtuosen Kimmo Pohjonen har tillsammans med sångaren Heikki Laitinen samlat sånger med mordtema ur den finska folktraditionen. Hälfen av låtarna har herrarna själva komponerat och arrangerat, en av dem bär Laitinens text (Murha musiikkitalossa, Mord i musikhuset). Det är ett mord i nutid.
Är det något som berör, så är det den drygt elva minuter långa Itkuvirsi sodissa kaatuneille (ungefär Klagosång för dem som stupade i kriget). Kan en finländare stå oberörd inför det? Förmodligen inte. Itkuvirret (klagosångerna) är dessutom en alldeles egen genre i den finsk-ugriska folkmusiken. Man sjunger tills känslorna tar helt över och man gråter över det man sjunger om. Mycket känsloframkallande.
Lite melodramatik (och humor!) mitt bland all svärta är balladen Kaarlo ja Kerttu, om två unga människor som … ah, den ene bedrar den andra … och det slutar inte väl, nej. Albumomslaget är ett fotografi (från 1869) på två mördare, Antti Rannanjärvi och Antti Isotalo från Sydösterbotten, som det finns många sånger om.

Annonser