Skivrecension

Mullin Mallin och Svensk Peppar
Balkanparty med sápmikrydda

Mullin Mallin och Svensk Peppar

Mullin Mallin och Svensk Peppar

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 4 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det börjar med bombastisk trumfest i närmast japansk anda. Lägg till elgitarr, stämsång och Lindsey Stirling-aktig fiol på det. Där har du Adje jano – inledande spåret på Mullin Mallin och Svensk Peppar, både debutalbumtiteln och de två samarbetande bandens namn.
Men det är bara början. Här finner vi lågmälda och sorgsna Dejgidi ludi mladi godini. Den klassiska jojken Du lahka framförd på traditionellt sätt av självaste Mari Boine – helt magiskt! Jovano jovanke har något jag inte riktigt kan sätta fingret på, men den gör att jag stannar upp och … lyssnar. Albansk längtan, där till och med strängarna vibrerar längtansfullt och blickar likt sjömansänkan ut över havet.
Som om inte det var nog av folk på scenen redan med sextetten Mullin Mallin och kvartetten Svensk Peppar dyker så oktetten och tokbrassbalkanbandet Süperstar Orkestar upp lite här och var. Papirosn startar med fiol och en silvertrumpet följsamt svävande ovanför. Det griper tag om hjärtat så det gör ont. Som om alverna en sista gång passerar förbi på väg mot de Grå Hamnarna. Men så, helt plötsligt, vaknar Süperstar Orkestar och allt blir ett nervigt ompa ompa-skådespel, där det absolut inte går att sitta still. Detta fortsätter med Opa cupa. Då festen är i full gång. Glas och stolar flyger. Här är balkanparty på riktigt! Alla dansar på borden! Mullin Mallin och Svensk Peppar, med bas i Umeå, är lika klart lysande som norrskenet.

Annonser