! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klassisk ethiojazzskiva

Mulatu Astatke

Mulatu of Ethiopia

Skivbolag: Strut
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 28 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De flesta av låtarna har hörts tidigare, på samlingar, i Éthiopiques-serien, och på soundtracket till Broken flowers. Men albumet Mulatu of Ethiopia har varit svårt att få tag på i sin helhet, utgivet på Worthy Records i USA 1972 och tidigare endast släppt på nytt i små upplagor. Strut ger ut den i flera format, de sju låtarna finns både i stereo och mono. Klokt eftersom monoljudet är klart bättre med starkare närvarokänsla.
När den etiopiske musikern spelade in skivan hade han varit iväg från hemlandet i många år. Först London och sedan Boston och New York där han lärde känna jazz- och latinmusiker. Det är bland annat folk från Mongo Santamarias band som spelar på skivan. Mulatu of Ethiopia var hans tredje album och brukar betraktas som klassikern i hela ethio jazz-vågen.
De typiskt etiopiska melodierna smälter samman med jazz- och latinrytmer som om uttrycken alltid hört samman. Astatkes vibrafon kan skapa en lounge-atmosfär, som på Mascaram Setaba, men på andra låtar är svänget omedelbart. Dewel närmar sig frijazz, signaturmelodin Mulatu kan man lyssna på tusen gånger utan att tröttna. Munaye tar in element från soul och funk och Chifara låter som om Puerto Rico är en stadsdel i Addis Abeba.

Annonser