! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Unik världsmusik

Roots of Joy

Mondo Café

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 28 feb 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kvintetten Roots of Joy, ett nytt Kalmarband, är det senaste av Lamine Cissokhos många gränsöverskridande musikaliska projekt. Han för samman musiker från olika traditioner i syfte att skapa något helt nytt. Han experimenterar och leker med annan musik, musiker och instrument – ja, till och med olika språk – för att hitta nya, fungerande konstellationer.
På Roots of Joys debutplatta möter musik från Senegal bland annat kurdisk, persisk och svensk musik. Plattan innehåller Lamines egna kompositioner, traditionella låtar från olika kulturer (till exempel sista spåret Jani Jani) och material som de andra bandmedlemmarna trollat fram.
Den tunisiske oudspelaren Anouar Brahems fantastiska komposition Astrakan Café har fått en vacker och finstämd svenskt låttext på temat ”vår planet”. Lamine Cissokho spelar vant och elegant sin kora och även djembe-trumma, för att inte tala om de andra bandmedlemmarna. Bland andra spelas det stränginstrumenten cittern och saz. Plattan känns fräsch och unik, resultatet av ett verkligt kulturellt samarbete som gjorts med ett stort hjärta. Med ett öppet och frimodigt sinne bryter Lamine Cissokho oavbrutet mark för ny musik.

Annonser