! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Etiopiskt

Girma Bèyènè & Akalé Wubé

Mistakes on purpose – Ethiopiques 30

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 7 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att plocka upp gamla bortglömda legender – ju obskyrare desto bättre – har nästan blivit en genre i sig. Unga fans och musiker vars största dröm är att spela in en skiva med, ja, säg Girma Bèyènè. Skivor av det här slaget kan i bästa fall generera en otrolig entusiasm och glädje, unga fans blir lyckliga av att spela med den och den, en bortglömd legend blir glad av att åter få vara i rampljuset. I värsta fall bara ett tillkämpat försök att återskapa det där gamla magiska.
Den här skivan är lite både och. Bandet är skickligt och svängigt, både vasst och vaggande. Girma Bèyènè sjunger med glimten i mungipan, ironiskt vass, full av gammal vishet och återuppväckt ungdomlig längtan. Känslan är att det är i samspelet sång och band det inte riktigt stämmer hela vägen.
Skivan är samtidigt behagligt gungig och skön att lägga sig platt inför, pensionärsfunk med en ofta ivrigt retsam gitarr som river och sliter i det ibland väl jämntjocka. Någon gång med små, små instick av mer fritt jazzande, en välbehövlig kryddning som dock gärna kunde varit starkare.
Som bäst lika bra som förr i tiden. Som på Ethiopiques vol 8: Swinging Addis 1969-1974.

Annonser