! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klassiker

Cesaria Evora

Miss Perfumado – 20th Anniversary Edition

Skivbolag: Sony/Lusafrica
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 19 mar 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Drygt tjugo år har gått sedan Miss Perfumado kom ut 1992 och sålde rekord världen över. Cesaria Evora, barfotadivan från Kap Verde, hade redan i slutet av åttiotalet börjat sin framgångssaga. Inte minst i world music-sammanhang blev hon omåttligt populär med sin varma, ömsinta och helt underbara röst. Den rösten hade också ett djup som kommer av ålder och livserfarenhet. Cesaria hade det svårt som sångerska hemma i Mindelo i São Vicente och höll på att sjunka allt djupare i depression och alkoholism när hon sent i livet upptäcktes av världen, tack vare en rad lyckliga sammanträffanden.
Tack vare Cesarias framgångar blev också morna, Kap Verdes traditionella musik, världskänd. Melankoliska och smäktande sånger som ofta ackompanjeras av piano, gitarr och cavaquinho. En helt egen musikstil där man kan ana både de afrikanska rytmerna och den portugisiska fadon. Cesaria avled 70 år gammal 2011.
Jubileumsskivan är en remastrad version av originalskivan. Här finns många fina spår, bland annat den kända Sodade som blivit något av Cesaria Evoras signaturmelodi. Därtill medföljer en bonusskiva som innehåller lite blandat bandat, den är också bra, trots någon smörig bossa och arrangemang med violiner.  Detta kan man ha överseende med för albumet som helhet är riktigt, riktigt bra.

Annonser