! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Arild Andersen/Paolo Vinaccia/Tommy Smith

Mira

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 24 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Arild Andersen är en av Nordens stora kontrabasister och har varit på ECM så länge man kan minnas. Han startade i Norge i Jan Garbareks band tillsammans med Terje Rypdal och Jon Christensen, tog en sväng till New York där han under 70-talet spelade med bland annat Sam Rivers, Paul Bley och Steve Kuhn, för att sedan återvända till Norge för att fortsätta under eget namn.
Mira är en stämningsfull trioskiva som gör stor musik av små medel. I förgrunden finner vi Tommy Smith på tenorsaxofon och Andersens fylliga basspel; trummorna befinner sig två steg bakom. Att de inte har något ackordinstrument ger skivan ett öppnare sound där melodi och artikulation hamnar mer i fokus.
Låtmaterialet är främst ballader där både Smiths och Andersens melodiska spel kommer till sin absoluta rätt. Och trots att de bara är tre personer har de verkligen gjort allt för att varje låt ska kännas unik och spännande. Till exempel möter vi på spår sex enbart Vinaccia på pukor och Smith på shakuhachi (en sorts japansk flöjt i bambu). I begränsningen har de funnit någonting som både känns stort och kraftfullt utan att ha med volym att göra. Det är stilla men fullt av intensitet, intimitet och skönhet.

Annonser