Skivrecension

Mi herencia / My heritage
Afrocolombianskt från New York Lira Gillar

Rebolu

Mi herencia / My heritage

Skivbolag: Smithsonian Folkways Recordings
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Pur musikalisk glädje. Det bjuds på Rebolus första album för anrika skivetiketten Smithsonian Folkways, efter några album som inte nått så många lyssnare men som finns att tillgå på strömningstjänsterna för den intresserade.

Det är medryckande afrocolombianska rytmer, direkt från Queens, det största av New York Citys fem boroughs. Japp, samma Queens som fostrat alla från Ramones och halva Kiss till rapparna Nas och 50 Cent. Ja, och så han den där Trump.

En låt som Cumbia sabrosa (Savory cumbia) talar sitt tydliga språk redan i låttitelns varudeklaration. Charmigt nog sjungen av den blott sju år fyllda Melody Polo. Här ryms i övrigt inslag av salsa, puya, halupa, gaita, fandango, bullerengue, tambora och serese-mapale. Låter onekligen som en snålvattensfrämjande buffé – och det är det. En välbalanserad musikalisk buffé med smaker från Colombias karibiska kust.

Inledande Los herederos (The heirs) berör det kulturella arvet hos USA-födda barn till immigranter. Kongenialt med tanke på hur bandet kombinerar folkmusikaliska traditioner med storstadens moderna puls i sin musik. En låt som La noche perfecta (Perfect night) har afrobeat-inslag varvat med salsa-vandrande bas.

Rebolu sjunger om kärlek och om sociala orättvisor om vartannat. Texterna är på spanska, men musikens oemotståndliga rytmer och välskräddade arrangemang talar ett universellt språk.

Detta språk talas flytande av Rebolu. Sångaren/multi-instrumentalisten/kompositören Ronald Polo och sångerskan Johanna Castañeda har fullgott stöd från slagverkarna Morris Cañate (hör hans tambor alegre-kaskader) och Erica ”Kika” Parra. Femton år efter starten är Rebolu redo för en större publik.


Fler recensioner

Annonser