! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klassiskt

Terje Rypdal

Melodic warrior

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 13 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Terje Rypdal är inte bara tonsättare och elgitarrist. Han är dessutom en pionjär i att sammanföra dessa två ofta svårförenliga egenskaper till något som samtidigt är både modernt och har tydliga rötter i den klassiska musiktraditionen.
Melodic warrior består av två verk: det första bär samma titel som skivan och är ett samarbete mellan Rypdal, Bruckner Orchester Linz och de fantastiska rösterna i The Hilliard Ensemble. Det är en vacker, lite pampig och gnistrande – lite senromantiskt influerad – svit, i vilken ljuden av orkester, gitarr och den nästan lite koral-lika sången på ett fint och intressant sätt avlöser och blandar i varandra. Det andra stycket, And the sky was coloured with waterfalls and angels, framförs av Rypdal tillsammans med Wrocłav Philharmonic Orchestra. Det är ett klangrikt, susande stycke med få tydliga melodier och en flytande rytmik.
Ingen gitarrist som jag känner till har i samma utsträckning som Rypdal introducerat den distade elgitarren som instrument i en symfoniorkester och gjort det lika bra. Han lyckas klä de romantiska stämningarna med både ny färg och klangrikedom.

Annonser