Skivrecension

Mellan oss
Trad/folk

Trio Rop

Mellan oss

Skivbolag: Kakafon Records
Format: CD/DL
Recenserad av:
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Trio Rop, en sångtrio som bildades 2016 på Skurups folkhögskola och som består av Elin Buxfeldt, Petrix Hessel och Sofia Källman, har med det aktuella albumet Mellan oss komponerat tolv nyskapande, folkliga visor. Låtarna framförs förutom av trion även av ett antal gästmusiker. 

Titeln Mellan oss är talande för vad styckena handlar om och hur de gestaltas. Det är starka poetiska texter om inbördes relationer och om livets olika skeenden sett ur ett kreativt, lekfullt och ibland allvarligt perspektiv. I låten Kasta ställs till exempel den ansenliga frågan ”Får man kasta bort sin kärlek?” och i låten Barndom sjungs om att ”Vissa blommor doftar barndom, doftens transport så snabb / en påminnelse om sinnets rikedom och om de stunder som försvann”. 

Låtarna framförs av trions kraftfulla och dynamiska röster som fångar texternas ögonblicksbilder klockrent. Visorna inramas av stundtals oväntat dissonanta ackord och harmoniseringar, vilka bidrar till ett själsligt uttryck. Andra visor såsom Barndom framförs inledningsvis i ett mer klassiskt arrangemang som initialt ger ett sakralt intryck men samtidigt svänger och vrids i icke traditionella harmoniseringar. Låtarna har mycket att berätta och efterlämnar många funderingar, ungefär som när man sett en bra film och undrar hur det gick sen eller vad som egentligen sades mellan två personer.


Fler recensioner

Annonser