Skivrecension

Mellan öken och hav
Arabiska sånger på svenska

Karin Bengmark med Trio Samara & Michael Andersson

Mellan öken och hav

Skivbolag: Frostros Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 29 sep 2014

Dela den här recensionen:

I fjol släppte Trio Samara sin debutskiva som grupp men redan nu är de tillbaka på en ny utgivning, denna gång med sångerskan Karin Bengmark och slagverkaren Michael Andersson. Materialet är huvudsakligen arabiska sånger, hämtade från al-Andalus i väster till Irak i öster, som Bengmark skrivit svenska texter till.
Inledningsspåret Bara du är i sig skäl nog att skaffa skivan, med en oerhört vacker melodi och ett helt ljuvligt solo av elbasisten Stefan Bergman. Den libanesiska Vilar på en gren är fylld med melismatisk och mikrotonsrik sång över ett tungt riff, och den mer än tusen år gamla sången som på svenska kallas Du som ser vävs ihop med en svensk vals efter Timas Hans på ett mycket snyggt sätt. Två instrumentala spår från Trio Samaras debutplatta återanvänds här i nya arrangemang, förgyllda av kreativt slagverksspel.
Sopransaxofonisten Sten Källman spelar alldeles strålande, precis som i alla projekt han tar sig för, och det gör också Bergman, oudspelaren Ahmad al-Khatib och slagverkaren Andersson. Den sistnämnda spelar shakers och skimrande cymbaler på ett oerhört stämningsskapande vis, utöver diverse handtrummor. Den för mig tidigare okända sångerskan Bengmark är en mycket fin ny bekantskap, med en behaglig röst och full kontroll över de vindlande melodierna.


Fler recensioner

Annonser