! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Anarkistiskt storband/electronica Lira Gillar

Rob Mazurek Exploding Star Orchestra

Matter anti-matter

Skivbolag: RogueArt/Forsyte
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 27 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter ett kort ödesmättat intro låter det faktiskt som om en stjärna exploderar. Eller som ett storband spelande soundtracket till en vulkan. Tankarna går till de svenska fristorbandshjältarna Fire! Orchestra.
Men sen går det över till rent lyckorus. Det är ett svängigt storband där de gängse reglerna glömts bort någonstans mellan spelglädje och ren anarkism. Spretigt, skevt, svängigt, tillåtande och med en oerhörd lyhördhet.
Jag vet inte om det är mer än ett kul sammanträffande men Rob Mazurek har ett liknande koncept som svenska trumpetaren Goran Kajfes hade på sitt album X/Y. En cd med större svängigt band och en med elektroniska utflykter. Där den andra skivan är betydligt kärvare och mer introvert.
En på ett sätt märklig kontrast men samtidigt en uppvisning i Mazureks rika musikerskap. Imponerande är att han lyckats få ihop ett så stort band med både äldre storheter som Roscoe Mitchell och yngre stjärnskott som Matana Roberts. Hoppas nu bara att han lyckas hålla ihop det. För det här bandet vill jag höra mer av.

Annonser