! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Äleklints ärevarv

Mats Äleklint Quartet

Mats Äleklint Quartet

Skivbolag: Moserobie/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 3 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Äntligen debuterar Mats Äleklint som bandledare med sitt eget namn i stora bokstäver på cd-omslaget. Vi har hört hans förtrollande trombon i allt från Fire! Orchestra till Norrbotten Big Band. Till debuten med Mats Äleklint Quartet har han skrivit nio nya låtar med de övriga tre medlemmarna i åtanke. Saxofonisten tillika klarinettisten Per ”Texas” Johansson handplockades av Äleklint. Till det utgör trumslagaren Christopher Cantillo och basisten Joe Williamson en tajt rytmsektion. De vågar sig på manövrar som bidrar till ett luftigt och levande intryck. Rytmparet är även aktuellt på ett annat aktuellt Moserobie-släpp med Ståhls Trio.
Äleklint själv blåser trombon med både emfas och empati; en musiker som vet vikten av variation. Ibland blir det närmast tromb-artad tordönstyrka i trombonspelet men lika fort kan det lugna sig och nyanseras. Tempot hålls genomgående ganska högt skivan igenom – med tramporgel-trivsamma Nattbuss som mesta avstickare – och musiken tappar aldrig i angelägenhet. Frijazziga element tinar upp ett smaskigt rack riff med basen i det afroamerikanska, bluesiga.
Låtarna må ha lustiga namn som Snabbt in, snabb tut och Hur eller dur men den här debuten från Mats Äleklint Quartet är definitivt inget skämt.

Annonser