Skivrecension

Massiv
Mångsidiga tradlåtar

Massiv

Skivbolag: GO Danish Folk Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Den svensk-danska trion Rå spelar traditionella svenska folkmelodier, men säger sig vara inspirerade av allt från hårdrock till house i sina arrangemang. Och nog låter de rätt aviga alltid, för att inte säga råa ibland. Redan i den inledande polskan skär Christine Tilbys hårda fioldissonanser upp stora hål, i polketten Böndernas underverk lägger Cecilia Moore smällande klaffljud och riff på barytonsaxen som ett ostinato, och schottisen Adam i paradis har svängig basklarinett och barytonsax i botten och slutar med att dessa brötar loss rejält.   

Rå drar sig alltså inte för att spela ”fult”, men kan vara riktigt finstämda också. Koralen Allt vad vi på jorden äge inleds med glest fiolpizzicato innan fina blåsstämmor kommer in, och skivan avslutas med den långsamma och ljuvligt vackra Ljugaren.

Arren är verkligen mångsidiga men också synnerligen dynamiska och förändras ständigt, vilket gör att det är mycket njutbart att lyssna på denna debutskiva. Inte minst gillar jag att de låga instrumenten får mycket plats, där även en murrig oktavfiol och Anna Frykstams basklarinett är flitigt förekommande. Jag hade gärna hört betydligt mer än dessa 35 minuter, och med tanke på hur mycket Rå kan göra med dessa traditionella låtar vore det oerhört spännande om de framöver börjar skriva eget material.


Fler recensioner

Annonser