Skivrecension

Maluba Orchestra
Mångskiftande jazz

Maluba Orchestra

Maluba Orchestra

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 nov 2019

Dela den här recensionen:

Danska albumdebuterande Maluba Orchestra är uppkallad efter sina tre kompositörer – slagverkaren Marilyn Mazur, träblåsaren Fredrik Lundin och gitarristen Kasper Bai – och har inte mindre än tretton medlemmar och en uppsjö instrument. Alla utom två i bandet spelar faktiskt flera olika, och många låtar präglas av de låga blåsinstrumenten. Här finns inte bara barytonsax och basklarinett utan även tuba, bastrombon och både kontraalt- och kontrabasklarinetter, och ljudbilden är ofta riktigt maffig.
Kompositionerna har många olika karaktärer; en är en sorts fanfar, en annan är mjuk och stillsam, och en tredje är en elva minuter lång svit. Alla bandmedlemmar får solistutrymme, och ibland sker kollektiva improvisationer. Givetvis bidrar den mästerliga slagverkaren Mazur i högsta grad till variationerna, inte bara som kompositör utan även med sina otaliga instrument, alltifrån congas och djembe till waterphone och en mängd gongar och andra metall-instrument. Dessutom förekommer en del elektroniska ljud här och där.
Maluba Orchestra är ett riktigt spännande band som har hittat en egen väg vid sidan av det traditionella storbandsformatet och gör något nytt av jazz i stor ensemble. Vågar vi hoppas på en Sverigeturné framöver?


Fler recensioner

Annonser