! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

En röst röjer väg

Lala Njava

Malagasy blues song

Skivbolag: Riverboat Records/Cosmos
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 8 jan 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med sin starkt berörande röst speglar Lala Njava olika erfarenheter som lett henne mot en tillvaro som artist.Under sin uppväxt på Madagaskar tog hon djupa intryck av sångsättet hos byns kvinnliga shaman, emotionellt och fyllt av utlevelse. På samma sätt använder Lala Njava nu sin röst som ett kraftfullt instrument, stämt i många tonarter och med uttrycksmöjligheter inom ett brett register.
Hon bär dessa sina tidiga vokala lärdomar in i den musik hon sedan dess själv skapar. Hon turnerar ofta i grupp tillsammans med familjemedlemmar i en tät musikalisk konstellation som lyfter fram den tradition de vuxit upp med i önationen på Afrikas östra sida. En repertoar som snart införlivade hela den afrikanska musikutvecklingens beat och inspiration från alltmer omfattande turnéer.
På sin första skiva i eget namn imponerar hon med sin expansiva och varierade känslofulla sångstil. I sin musikgrupp gästas hon på skivan av stjärnmusiker och de bygger musiken till en suggestiv rytmisk bakgrund som lyfter hennes uttrycksladdade låtar. Porlande böjliga gitarrstråk placerar musiken i en allmänafrikansk kontext där Lala Njavas röst tränger sig fram i egensinniga vändningar. Slagverk, banjo, accordion och körsång ger lödigt komp till en generös debutskiva som ger henne en framskjuten plats bland kvinnliga afrikanska vokalartister.

Annonser